Biografie


Vele sixties en seventies -revival- bands toeren tegenwoordig nog volop.
Echter bij een concert aangekomen komt men er al snel achter dat er nog maar één of twee leden van de originele bezetting op het podium staan.

Dit is nu juist het verschil met Matchbox.
Niet alleen brengen zij hun grote hits uit die periode, inclusief top tien hits als When You Ask About Love, Midnight Dynamos en natuurlijk niet te vergeten hun miljoenen hitclassic Rockabilly Rebel, maar zij worden ook nog eens vertolkt door de zelfde muzikanten die al deze hits ook daadwerkelijk opgenomen hebben


Matchbox werd opgericht in 1971.
Vanuit die bezetting zijn Steve Bloomfield en Fred Poke nog steeds actief in de band.
Graham Fenton kwam in 1977 vanuit The Hellraisers en in dat zelfde jaar maakten Gordon Scott en Jimmy Redhead de overstap vanuit The Cruisers en dat maakte Matchbox compleet, in de samenstelling zoals we die op dit moment nog steeds kennen.

Hun grote doorbraak volgde snel, nadat ze waren gevraagd om Bo Diddley te begeleiden en in het voorprogramma van Carl Perkins tijdens een -uitverkochte- Europese tournee.
Zij werden benaderd door Magnet Records, die hun een platencontract aanbood.

De rest -zoals ze in Engeland zeggen- is history... 
Hun eerste single Buzz Buzz Diddley werd veel gedraaid op de radio en betekende de doorbraak voor de band. 
Er volgde zelfs een Top 50 notering.

Hun volgende single Rockabilly Rebel, werd een hit over bijna de gehele wereld die al snel daarna werd gevolgd door When You Ask About Love, Midnight Dynamos en Over The Rainbow. 

Meer dan  5 miljoen platen werden verkocht in Europa, Australië, New Zeeland, Scandinavië, etc. 
Ontelbare TV shows en tournees met Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, Chuck Berry en vele anderen, vestigden de naam van de band als een grote publiekstrekker. 
Ook tijdens deze periode bleef Matchbox altijd vasthouden aan hun eigen muzikale 'roots'

Na verloop van tijd bleven de hits uit en verschillende leden van de band zochten hun heil in ander bands.
Graham startte een solo carrière en speelde met om het even met welke rockabilly 'desperado's' er op dat moment beschikbaar waren.

In 1996, toen in Engeland de rockabilly en rock 'n' roll scene weer volop in opmars kwam, had iemand het briljante idee om de vijf originele Matchbox leden weer bij elkaar te brengen om enkele shows te doen.
Die enkele shows werden er iets meer...
Tot op de dag van vandaag trekt de band weer volle zalen.

Graham Fenton begon zijn rock'n'roll carrière bij the Houseshakers; waarmee hij veel optrad en eveneens enkele album mee opnam.
De band onderging enkele personele wisselingen en werd heropgericht als als the Hellraisers. 
Meerdere optredens volgden en een nieuwe LP, Demolition Rock, volgde.

In 1976 gingen de leden van the Hellraisers elk hun eigen weg en Graham verhuisde naar Matchbox.

Steve Bloomfield onderscheidt zich niet alleen als een uitstekende gitarist, hij is tevens de man die de meeste songs voor de band schreef.
Hij tekende voor hun allergrootste hits Rockabilly Rebel and Midnite Dynamos, en vele andere pittige rockabilly songs.
Heel vaak verruilt hij de elektrische gitaar voor de mandoline, wat een niet geheel onbelangrijk onderdeel vormt van de typische Matchbox sound.
Steve was een van de oprichters van Matchbox en heeft altijd een sterke invloed gehad op de muzikale richting van de band.
Fred Poke was het ander bandlid van het eerste uur, samen met Steve Bloomfield.
Hij speelt zowel op de contrabas als op een semi-akoestische elektrische bas, naargelang het hem het beste zint.
Vanwege het grote aantal contrabasen wat tijden de diverse tournees gesneuveld is (in het vrachtruim van vliegtuigen), kiest hij ervoor om op buitenlandse tournees de elektrische bas te bespelen
Gordon Scott was origineel de zanger en slaggitarist in een keurig rock'n'roll bandje genaamd Rocking Pneumonia, in 1976  verlegde hij meer het accent op zijn vocale kwaliteiten in zijn volgende band The Cruisers, waar hij ook Jimmy Redhead ontmoette.
Samen met Jimmy werd hij in 1977 gevraagd om mede het nieuwe gezicht van Matchbox te gaan bepalen en een extra dimensie te geven aan het geluid en de zang van Matchbox.
Ook in Matchbox neemt hij regelmatig de solozang voor zijn rekening als Graham zich b.v. om moet kleden.
Hij speelt tevens de mondharmonica partijen op vele songs en als de gelegenheid zich voordoet speelt Gordon ook nog eens de banjo.
Jimmy Redhead is de drummer van de band en neemt een groot gedeelte van de achtergrondzang voor zijn rekening.

Ooit speelde hij samen met Gordon in The Cruisers, maar spijt van zijn overgang naar Matchbox heeft hij nog nooit gehad.